bez glutenu celiakia dieta
|

Celiakia nie musi oznaczać kulinarnej nudy

Wiele chorób jeszcze do niedawna było otoczone wieloma mitami a nawet traktowane jako fanaberia. Dzisiaj, dzięki współczesnej medycynie możemy nie tylko je rozpoznać ale i normalnie żyć. Do takich chorób należy celiakia.

Celiakia co to

Najprościej mówiąc celiakia to nietolerancja na gluten. Wbrew pozorom to bardzo męcząca przypadłość z której się nie wyrasta. Wiele osób boryka się z nią od urodzenia chociaż może przytrafić się w każdym wieku. Ze względu na różnorodność glutenu i często delikatne objawy, bywa trudna do zdiagnozowania, jednak wiadomo że może być przyczyną wielu pozornie niepowiązanych objawów jak bóle stawów, stany depresyjne a nawet bezpłodność. Dlatego tak bardzo ważne jest szybkie rozpoznanie celiakii i wprowadzenie diety.

Co wolno jeść? Produkty bez glutenu

To że z posiłków trzeba wyeliminować powszechnie stosowane zboża i produkty je zawierające, między innymi mąki, makarony i pieczywo nie oznacza to kulinarnej nudy. Dla większości osób u których stwierdza się nietolerancję na gluten wydaje się koniecznością rezygnacja z dotychczasowych przyzwyczajeń. Tak naprawdę nie zdajemy sobie sprawy że jest dużo produktów bez szkodliwych białek. Chorzy na celiakię mogą jeść:

  • nabiał,
  • mięso,
  • warzywa i owoce,
  • soja,
  • ziemniaki,
  • soczewica i fasola,
  • orzechy,
  • kukurydza,
  • proso,
  • gryka,
  • amarantus,
  • maniok,
  • ryż.

Pieczywo, płatki i makrony bezglutenowe

Na liście produktów bezglutenowych, jak widać są nie tylko pochodzenia zwierzęcego czy lekkostrawne warzywa i owoce. Chociaż wszelakiego rodzaju sałatki i pieczenie ciekawie urozmaicają menu, wielu z nas nie wyobraża sobie dnia bez kanapki. Tutaj z pomocą przychodzą pieczywa na bazie mąki gryczanej, kukurydzianej czy ryżowej. Wbrew pozorom ich wybór jest ogromny, od chlebów, poprzez słodkie bułki i kajzerki, aż po bezglutenowe bułki do hot dogów czy hamburgerów. Poza składem i ceną nie różnią się niemal niczym. Jedyną charakterystyczną cechą jest delikatność. W przeciwieństwie do tradycyjnego pieczywa, są delikatne i łatwo się rozsypują co początkowo może stwarzać problemy. Z tych samych mąk robi się makarony które smakiem nie odbiegają od tradycyjnych, i równie prosto się je przygotowuje. Dla miłośników szybkich posiłków producenci mają płatki owsiane, gryczane, jaglane a także zboża ekspandowane, czyli uprażone z zachowaniem walorów zdrowotnych.

Mąki i mieszanki do wypieków

Zwolennicy kuchni domowej również mają możliwości popisów kulinarnych. Zarówno do przyrządzania posiłków słonych jak i ciast oraz deserów mogą zastosować szeroki wachlarz mąk bezglutenowych. Warto przyjrzeć im się bliżej gdyż niektóre posiadają specyficzny dla danego gatunku aromat, co nie wszystkim odpowiada. Ma to jednak swoją zaletę gdyż wykorzystując niewiele składników powstają atrakcyjne i oryginalne ciasta. Z tego powodu mąka kokosowa cieszy się uznaniem nie tylko wśród osób z celiakią.